TEKST | FOTO’S | Kees de Vries

Maatwerk

Vecoplan warmteoplossing bij Seerden in Nuenen.

Een VHZ 1600-houtshredder van Vecoplan is het hart van de energie-installatie die de gebouwen van Seerden Industriële Verpakkingen in Nuenen verwarmt. Het stoken van biobrandstof als rest- en afvalhout in een hoogrendementskachel is zeker bij oplopende gasprijzen een interessant alternatief, zo vertellen Seerden’s operationeel directeur Wilbert Wiersma en accountmanager Peter Bus van Veco Machinery. 

  1. Bij Seerden draait nu de VHZ 1600. Deze voedt een bunker van 80 m3 die op zijn beurt een kachel van 600 kW van biobrandstof voorziet.
  2. Peter Bus (Veco Machinery) en Wilbert Wiersma.
  3. De shredder is geschikt voor een groot assortiment rest-,
    sloop- en afvalhout en plaatmateriaal. Een koprolmagneet in de transportband onder de shredder vangt de metalen delen uit het resthout.
  4. De houtverwerker kan drie dagen stoken uit de bunker van 80 m3.

De afgelopen jaren heeft Seerden IndustriëleVerpakkingen in Nuenen een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In 2019 trad de onderneming met 25 personeelsleden toe tot de internationaal opererende specialist voor industriële verpakkingen HQ Group in Eindhoven. Dit bracht niet alleen nieuwe klanten, maar initieerde ook een inhaalslag op investeringsgebied in de machinale afdeling met modernere en krachtiger schaafmachine, cnc-bovenfrees, afkortzaag en een platenzaag.“Ik denk dat we circa 90 procent van de kistenproductie van HQ inmiddels voor ons rekening nemen”, zegt operationeel directeur Wilbert Wiersma. Seerden produceert verpakkingen uit staal, hout en kunststof voor zowel de automotive industrie, als voor de agrarische als de medische sector. Een rondleiding door de fabriek toont kisten en kratten in alle soorten en maten, van de opslag voor aardappelen/wortelen/uien tot high tech peperdure elektronica en machine-onderdelen.“Het raamwerk is vaak van hout en plaat”, zegt Wiersma. “In volume nemen de groentekisten het grootste deel in meet circa vier kisten uit een kuub hout. In de drie productiehal- len leveren we maatwerk voor onze opdrachtgevers als vrachtwagenfabrikant DAF en leverancier van machines voor de halfgeleide-industrie ASML. Maar ook fabrikant van landbouwmachines Kuhn Group is een gewaardeerde klant. Deze kostbare producten worden over de hele wereld vervoerd en moeten goed en onbeschadigd op hun bestemming aankomen.” Het gaat daarbij deels om high tech geïsoleerde herbruikbare verpakkingen uit Wisa White, maar een gedeelte van de kisten en kratten is ook voor eenmalig gebruik.“Doordat we zo breed zijn kunnen we onze houtinkoop goed spreiden over de productgroepen.” Met de groei in activiteiten en omzet, groeide ook het jaarlijkse gebruik van hout en plaatmateriaal. Inmiddels heeft de onderneming zestig man personeel en verwerkt zij jaarlijks circa 7.000 m3 hout en plaatmateriaal.

Rest- en afvalhout

De groei van de activiteiten doet ondanks de inzet dit zoveel mogelijk te beperken ook de reststroom hout en plaatmateriaal groeien.“Behalve dat we zelf schaven en korten”, zo verduidelijkt Wiersma, “neemt ons service center voor ASML de demontage van de verpakkingen op zich om de afvalstromen te scheiden. Het schone Fins vuren en plaatmateriaal komt naar Nuenen voor hergebruik.” Om de stroom resthout in goede banen te leiden, nam Seerden contact op met Veco Machinery in Laren, importeur van het Duitse Vecoplan. Salesmanager Peter Bus van Veco Machinery zegt: “Hergebruik van materiaal, reststoffen en restproducten is een groeiende trend. Ook in de houtsector. Daarvoor moet het restproduct vaak worden verkleind. Producent Vecoplan heeft een uitgebreide productlijn voor shredderen, transpor- teren, zeven, scheiden, opslaan en doseren. Of het nu gaat om metaal, kunststof, matrassen, tapijt of zoals hier hout- en plaatmateriaal.”Voor de houtverwerkende industrie lanceerde fabrikantVecoplan op houtbewerkingsvakbeurs
Ligna 2019 in Hannover de VHZ 800-1600-lijn. Deze 5 Vecoplan Holz Zerkleinerer hebben, afhankelijk van de input een rotorbreedte van 800 mm voor de kleinere reststukken tot 1600 mm. De shredder is geschikt voor een groot assortiment rest-, sloop- en afvalhout en plaatmateri- aal. Een koprolmagneet in de transportband onder de shredder vangt de metalen delen uit het resthout.

Compact

Bij Seerden draait nu de VHZ 1600. Deze voedt een bunker van 80 m3 die op zijn beurt een kachel van 600 kW van biobrandstof voorziet. Deze verwarmt de twee fabriekspan- den van Seerden en het logistiek centrum van HQPack. Wiersma:“Daarmee is de warmtecapaciteit in vergelijking met de oude installatie verdubbeld. Ik denk dat we nu circa 20 m3 per dag verstoken (circa 200 kg per kuub). Met de huidige bunkercapaciteit kunnen we ongeveer drie dagen voort.” De compacteVHZ-serie wordt vanwege zijn hoge efficiën- tie enthousiast ontvangen in de houtrecycling, de houtver- werkende industrie en bij veel palletbedrijven. Bus:“De frequentiegeregelde, gepatenteerde ESC-aandrijftechnologie zet nieuwe standaarden op het gebied van energie-efficiën- tie en zorgt voor minimale bedrijfskosten. In vergelijk met conventionele aandrijving middels een tandwielkast en vloeistofkoppeling is de energiebesparing circa 25 procent!” De aandrijving met dubbele powerband heeft zowel een slipcontrole en stoorstofdetectie om grote schade te voorkomen als abusievelijk een massief stuk staal in de machine belandt, zoals een hamer of een koevoet. “Daarnaast kan de rotor snel reverseren en ook het opstarten onder last maakt de ESC-aandrijving zeer dynamisch. Het toerental van de rotor is variabel instelbaar, hiermee kunnen gebruikers de capaciteit snel en eenvoudig aanpassen”, aldus Bus. De hydraulische aandrijving van de schuiver en de ESC-aandrijving van de rotor zijn beide op een centraal punt gemonteerd om snel en eenvoudig onderhoud uit te voeren. Het snijwerk bestaat uit een geprofileerde rotor met eenvoudig te verwisselen messen die tot drie keer gedraaid kunnen worden om de standtijd te verhogen. De contramessen zijn aan beide zijden geprofi- leerd om ze aan beide zijden te gebruiken, waardoor de onderhoudskosten nog verder omlaag gaan.

SDE+

Reductie van broeikasgassen en verbetering van de ecologische voetprint staan bij steeds meer bedrijven op de agenda.Verwerking van biomassareststromen past volledig in dit streven. Dat erkent ook de overheid. Seerden kon bij de aanschaf van de installatie profiteren van de SDE+-regeling. Deze subsidie stimuleert hernieuwbare energieproductie, maar ook andere industriële CO2-reducerende technieken. “Dat maakt dat de installatie zich uiteindelijk redelijk snel terug heeft verdiend”, aldus Wiersma.“De investering is bijna kostenneutraal uitgevoerd.” De SDE+ heeft inmiddels een nieuw en breder vervolg gekregen met de SDE++-regeling. Bus:“Steeds meer bedrijven verwerken de reststromen zelf, al zie je ook schaalvergroting in restverwerking ontstaan met bedrijven die zich op dit terrein specialiseren. Met alle mondiale ontwikkelingen op energiegebied zie je de verbranding van biomassa weer nadrukkelijk in beeld komen.”